Zrównoważony rozwój a produktywność
w celu utrzymania bezpieczeństwa
żywnościowego:
Jaki jest punkt równowagi?
14 czerwca / Start: 12.00
Sustainability vs. Productivity
to Maintain
Food Security:
What Balance for Polish Farmers?
14 July / Start: 12.00
14 czerwca energiadlawsi.pl zaprasza do udziału w debacie on-line
„Zrównoważony rozwój a produktywność w celu utrzymania bezpieczeństwa żywnościowego:
Jaki jest punkt równowagi?
Kontekst spotkania:
W 2020 r. Unia Europejska przyjęła strategię „Zielonego Ładu”, której podstawowym celem jest uczynienie Europy bardziej zrównoważoną, między innymi w sektorze rolniczym. Nakreśla ona kierunki transformacji nowoczesnego społeczeństwa europejskiego, głęboko przekształcając jego międzysektorowe fundamenty w stronę zrównoważonego rozwoju, jako że „zrównoważenie” stało się wszechobecnym celem w kontekście całej UE.
Strategia od pola do stołu ”Zielonego Ładu” ma na celu transformację naszego systemu rolno-spożywczego w kierunku bardziej zrównoważonego rozwoju poprzez szereg inicjatyw legislacyjnych. W związku z tym, jeszcze w tym roku oczekiwana jest m.in. rewizja dyrektywy w sprawie zrównoważonego stosowania pestycydów. Ma ona nałożyć m.in. na państwa członkowskie obowiązkowe cele w zakresie ograniczenia stosowania środków ochrony roślin, co niewątpliwie wpłynie na polskich rolników.
Wojna na Ukrainie spowodowała jednak nieoczekiwany przewrót w polskim sektorze rolnym.
Cele w zakresie zrównoważonego rozwoju to obecnie jedno z wielu wyzwań branży, która musi zadbać również o bezpieczeństwo zapasów żywności, a rynek wymaga od rolników dostarczania większej ilości wysokiej jakości produktów, aby zrekompensować straty produktywności na Ukrainie.
Mając powyższe na uwadze, energiadlawsi.pl, Polska Federacja Ziemniaka przy współpracy merytorycznej z Core Team sektora ogrodniczego, Krajowym Związkiem Grup Producentów Owoców i Warzyw oraz Stowarzyszeniem Agroekoton zapraszają do udziału w debacie, podczas której poruszone zostaną tematy produktywności i zrównoważonego rozwoju, roli i miejsca rozwiązań ekologicznych, kwestii regulacyjnych oraz wsparcia, jakiego może udzielić polski rząd sektorowi rolniczemu w nadchodzących miesiącach.
Agenda wydarzenia:
Wprowadzenie przez Moderatora:
dr Mirosław Korzeniowski, Stowarzyszenie Agroekoton
Introduction by a Moderator:
dr Mirosław Korzeniowski, Agroekoton Association
Rozmowa wprowadzająca
„Jak implementować założenia zrównoważonego rozwoju przy obecnym kryzysie bezpieczeństwa żywnościowego?”
Nina Dobrzyńska, Dyrektor, Departament Hodowli i Ochrony Roślin, Ministerstwo Rolnictwa
Introductory conversation
„How to manage sustainability with current food security crisis?”
Nina Dobrzyńska, Director, Department of Plant Breeding and Plant Protection, Ministry of Agriculture
Wystąpienia rozwijające temat w formie dyskusji z Moderatorem – Q&A
„Wpływ wojny w Ukrainie na polski rynek owoców i warzyw.”
Witold Boguta, Prezes Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw
„Dbanie o wysoką jakość oraz ograniczanie strat jabłek i gruszek.”
prof. Dr. Kazimierz Tomala, Prorektor ds. Rozwoju i Pierwszy Prorektor SGGW
„Procedury zatwierdzania UE: przegląd przeszkód i dalszych działań.”
Pascal Michaux, Partner Zarządzający, EU Focus
„Produktywność i Zielony Ład – jak utrzymać wysoką wydajność w polskich gospodarstwach.”
dr hab. Piotr Gołasa, SGGW, Stowarzyszenie im. prof. Żmijewskiego
„Wyższa wydajność przy zastosowaniu zrównoważonych technologii fumigacji gleby: paradox europejskiej strategii “od pola do stołu”.”
Richard Maycock, Ekspert ds. regulacji rolnictwa
„Jak zbalansować wydajność, zrównoważony rozwój i bezpieczeństwo żywnościowe?”
Michał Grzbiela, Przedstawiciel Partnera – Stowarzyszenie Agroekoton
Presentations developing the topic in the form of a discussion with the Moderator – Q&A
„Impact of the Ukraine war on the Polish fruits & vegetables market – a call for action.”
Witold Boguta, President of Polish Fruits & Vegetables Association
„Caring for high quality and reducing losses of apples and pears.”
prof. Dr. Kazimierz Tomala, Vice-Chancellor for Development & First Deputy Rector, Warsaw University of Life Science
„EU Approval procedures: an overview of stumbling blocks & way forward.”
Pascal Michaux, Managing Partner, EU Focus
„Productivity and the Green Deal – how to maintain high performance on Polish farms.”
dr hab. Piotr Gołasa, Prof. Żmijewski Association for Efficiency
„Higher productivity utilizing sustainable soil fumigation technologies a paradox with European „farm to fork” strategy.”
Richard Maycock, Agriculture Regulatory Affairs Expert
„How to balance productivity, sustainability & food security?”
Michał Grzbiela, Agroekoton Association