"Ślad węglowy", a przyszłość polskiego rolnictwa

"Ślad węglowy", a wyzwania dla przyszłości polskiego rolnictwa

Globalne koncerny jak np.: Nestle SA coraz mocniej koncentrują się na minimalizacji wpływu na środowisko ich produkcji, a tym samym redukcji "sladu węglowego" (od monemtu wytworzenia do momentu trafienia na sklepową półkę). Globalne koncerny zakladają, że informacja o "śladzie węglowym" znajdzie się na specjalnej kolorowej etykiecie węglowej.

Światowa gospodarka musi ograniczyć emisje CO2, aby zatrzymać wzrost średniej temperatury na całym globie. Przemysł spożywczy odpowiada za 35 proc. tych emisji, a jak wynika z badań opublikowanych w czasopiśmie "Nature", produkty pochodzenia zwierzęcego generują 57 proc. emisji gazów cieplarnianych , a do tego trzeba doliczyć energię potrzebną do ich pakowania, przetwarzania i transportu. 

Przed szczytem klimatycznym COP26 w Glasgow, część globalnych inwestorów i rządów ogłasza plany przekształcenia swoich firm i gospodarek na tzw. "zeroemisyjne netto".

Wymusi to na producentach żywności realną redukcję zużycia dwutlenku węgla, nie tylko na poziomie koncernów globalnych, ale także w ich całym łańcuchu dostaw, czyli całego rolnictwa.

Taka zmiana wpłynie nie tylko na wybory konsumentów, ale także na produkcję żywności pochodzącej z Polski. Rolnictwo w Polsce będzie musiało przejść transformację, a jednym z wyzwań mogą się okazać długie łańcuchy dostaw czy zużywane nawozy. Może się okazać, że "ślad węglowy" produktów oferowanych przez polskie rolnictwo (m.in. poprzez brak podaży wystarczającej ilości energii z OZE), wpłynie negatywnie na ich konkurencyjność, w tym na eksport produktów z Polski.

Kluczowym dzisiaj jest odpowiedż na pytanie "czy i w jakim stopniu polskie rolnictwo jest przygotowane na nowe warunki funkcjonowania?". 

Na specjalną prośbę rolników indywidualnych i producentów rolnych z branży owocowo-warzywnej, w dniu 23 listopada organizujemy webinar „Pakiet Fit for 55 i “ślad węglowy”, a kluczowe wnioski i potrzeby uczestników webinaru zostaną zaprezentowane już w grudniu zarówno na spotkaniu zespołu eksperckiego „Fit for 55”  Ministerstwa Klimatu i Środowiska oraz nowemu Ministrowi Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Stowarzyszenie im. prof. Żmijewskiego wypełniając założenia statutowe, wspiera ekspercko obszary wiejskie (rolnicy indywidualni, producencji rolni, społeczności lokalne) organizując mi.in. spotkania, warsztaty, kierując także kluczowe postulaty do resortów kształtujacych politykę dot. obszarów wiejskich i rozwoju lokalnych odnawialnych źrodeł energii na tych obszarach.

Więcej informacji i aktualnych działań dostępnych jest pod adresem: biuro@stowarzyszenie-zmijewski.pl

Mecenas projektu