Rolnictwo to nie tylko produkcja żywności, ale również inne wartościowe działania dodatkowe - relacja dr Jacka Skudlarskiego

Choć często pojęcie rolnictwa kojarzy nam się z produkowaniem żywności oraz hodowlą zwierząt, pojęcie to nie ogranicza się wcale tylko do tych dwóch aspektów.

Rolnictwo to również agroturystyka, stanowiąca bardzo często uzupełnienie podstawowych funkcji gospodarstwa. "Taka forma wypoczynku "u rolnika", czyli w funkcjonującym gospodarstwie rolnym, to doskonała możliwość poznania i zrozumienia cyklu życia wiejskiego poprzez m.in. wspólne mieszkanie, posiłki, uczestnictwo w pracach polowych wspólnie z gospodarzem, czy obserwację hodowli zwierząt i produkcji roślin" - wskazuje dr Jacek Skudlarski, SGGW, ekspert energiadlawsi.pl. "To dla mnie także doskonała możliwość  bezpośrednich rozmów w nieformalnej atmosferze z rolnikami o nadchodzących wyzwaniach, które wskazujemy w projekcie energiadlawsi.pl" - podkreśla dr Skudlarski.

Rozwój agroturystyki stanowi istotny czynnik rozwoju rolnictwa i kompetencji rolników, przeciwdziała wyludnianiu się wsi oraz jest bardzo ciekawym sposobem spędzania wolnego czasu dla gości gospodarstwa, dlatego warto poświęcić jej szczególną uwagę. energiadlawsi.pl serdecznie poleca relację dr. Jacka Skudlarskiego, który na swoim blogu Rolnictwo 4.0 - Rolnictwo Przyszłości, opisał swoją agro-wizytę u rolników w  miejscowości Burdąg.

Fot. Dr Jacek Skudlarski, SGGW, ekspert energiadlawsi.pl

Gospodarstwo w Burlągu prowadzone przez rodzinę Tadaj to także przykład doskonałej współpracy pomiędzy gospodarstwem, a lokalną młodzieżą z technikum agrobiznesu, która w sposób praktyczny uczy się nowoczesnych zasad prowadzenia gospodarstwa rolnego.

Fot. Powiat Elbląski, Praktyki zawodowe w Gospodarstwie w Burdągu

Pełną relację można obejrzeć klikając w poniższą grafikę: