O zrównoważonym rozwoju obszarów wiejskich podczas World Food Poland

Targi WorldFood Poland to najważniejsze targi w Polsce poświęcone sektorowi spożywczemu – od produkcji aż po wyrób końcowy i jego sprzedaż. 

Wydarzenie, które odbyło się w dniach 5-7 kwietnia, to także okazja do integracji i dyskusji o kondycji branży. Wystawcy z Polski i zagranicy, panele dyskusyjne, konferencje poświęcone żywności i trendom w branży spożywczej – to wszystko było można zobaczyć podczas ósmej edycji WorldFood Poland 2022.

Przedstawiciele Stowarzyszenia im. prof. Żmijewskiego w ramach projektu "Energia dla Wsi" byli uczestnikami tegorocznej edycji.

W trakcie wielu dyskusji usłyszeliśmy jeszcze lepiej o potrzebach obszarów wiejskich od samych zainteresowanych. Rolnicy oraz producenci precyzyjne scharakteryzowali potrzeby wsi przy zrównoważonej transformacji, opowiadając o kwestiach, które okazują się być realnymi przeszkodami na drodze do niskoemisyjnej gospodarki na obszarach wiejskich i podmiotów z nimi związanych - podkreślił Rafał Czaja - Prezes Zarządu Stowarzyszenia im. prof. Żmijewskiego. Tym samym wiemy w Stowarzyszeniu, na co szczególnie zwrócić uwagę w nadchodzących miesiącach naszych działań statutowych i projektowych - zakończył

W trakcie rozmów wyraźnie rosło zainteresowanie proaktywnymi działaniami i możliwościami idącymi za inicjatywą spółdzielni energetycznych, poprawy efektywności energetycznej, zrównoważonej gospodarki na obszarach wiejskich (obieg zamknięty).

Fot. Stowarzyszenie im. prof. Żmijewskiego

Wszelkich informacji udzielamy pod adresem: biuro@stowarzyszenie-zmijewski.pl 

Strona wydarzenia:

https://www.worldfood.pl