W dniach 22 i 23 stycznia 2025 r. w Kielcach odbyły się TSW Targi Sadownictwa i Warzywnictwa. Jest to najważniejsza w Polsce impreza rolnicza dedykowana sadownikom, ogrodnikom oraz plantatorom warzyw.
Tegoroczna, 15. edycja wystawy okazała się największą pod względem powierzchni wystawowej i liczby wystawców. W tym roku udział w targach wzięło 450 wystawców również z zagranicy. Targi odwiedziło około 16 tys. gości.
Podczas Targów zaprezentowano ciągniki, maszyny i urządzenia dedykowane do prac w sadach, plantacjach owoców miękkich i uprawach warzyw, środki do produkcji (nawozy, pestycydy, środki biologiczne i inne), rozwiązania cyfrowe oraz usługi doradztwa rolniczego i finansowe.
Z zakresu rolnictwa cyfrowego (Rolnictwa 4.0) zaprezentowano rozwiązania umożliwiające zbieranie danych z różnych obszarów gospodarstwa a tym samym monitorowanie przebiegu produkcji. Rozwiązania te mają na celu zarówno optymalizację zużycia środków produkcji w uprawie (nawozy, pestycydy, energia) jak również monitoring przebiegu uprawy i zbioru w aspekcie bezpieczeństwa żywnościowego.
Rozwiązania cyfrowe umożliwiają wytwarzanie owoców i warzyw bez pozostałości w nich nawozów i pestycydów. W przypadku naruszeń dzięki cyfrowym systemom możliwe jest odtworzenie historii uprawy, przechowywania i przetwórstwa owoców i warzyw, identyfikacja błędów w produkcji lub celowych naruszeń.
Na Targach TSW obecny był nasz ekspert dr inż. Jacek Skudlarski z warszawskiej SGGW, który odwiedził szereg stoisk oraz przeprowadził rozmowy z wystawcami i rolnikami.
Między innymi na stoisku e-łubianka/epunet nasz ekspert miał okazję zapoznać się z cyfrowym rozwiązaniem, która umożliwia nie tylko rejestracje i monitoring zbiorów owoców i warzyw ale również monitoring łańcuchów dostaw z gospodarstwa rolnego (łącznie z identyfikowalnością produktów na potrzeby bezpieczeństwa żywnościowego) do odbiorcy końcowego oraz raportowanie ESG w tym śladu węglowego.
Dr Skudlarski odwiedził również stoisko firmy CORAB SA, która promuje rozwiązania techniczne z zakresu agrowoltaiki i widzi to rozwiązanie jako drogę do zapewnienia autonomiczności dla gospodarstw rolnych. Nasz ekspert odbył rozmowy dotyczące perspektyw i korzyści agrowoltaiki w sektorze produkcji owoców i warzyw.
Głównymi zaletami agrofotowoltaiki są:
- Podwójne wykorzystanie gruntów
- Zwiększona efektywność rolnictwa (zmniejszone parowanie wody, ochrona przed ekstremalnymi warunkami pogodowymi)
- Zwiększenie lokalnej samowystarczalności energetycznej
- Zwiększenie dochodów rolników (sprzedaż energii do sieci lub wykorzystanie jej na potrzeby gospodarstwa zmniejsza koszty eksploatacyjne)
- Ograniczenie emisji CO₂