„Zrównoważony wymiar produkcji:
- Jak wykorzystać narzędzia transformacji obszarów wiejskich?”
17 kwietnia/ Start: 14.30
„Sustainable dimension of production
- How to use transformation tools for rural areas?”
17 April/ Start: 14.30
17 kwietnia energiadlawsi.pl zaprasza do udziału w debacie
„Zrównoważony wymiar produkcji: Jak wykorzystać narzędzia transformacji obszarów wiejskich?”
Centrum Olimpijskie (Moonsfera) - Wybrzeże Gdyńskie 4, Warszawa | forma hybrydowa | udział bezpłatny
Kontekst spotkania:
Sytuacja globala, regionalna, a także lokalna ulega zmianom na naszych oczach. Sytuacja związana z wojną na Ukrainie, dodatkowo poteguje zmiany w łańcuchach dostaw i zrozumieniu bezpieczeństwa energetycznego, ekomomicznego czy żywnościowego.
Mając swiadomość zmian wynikających z powyższych elementów, kierunków zawartych w politykach UE – „Zielony Ład”, „Fit for 55”, „Strategia od pola do stołu” czy trendów wyznaczanych przez konsumentów, chcielibyśmy zastanowić się jaki narzędzia obecne i przyszłe mogłyby wesprzeć konkurencyjność rolnictwa i rolników w szeroko rozumianej transformacji obszarów wiejskich.
W dyskusji udział wezmą:
- Dr inż. Grzegorz Maśloch - Transformacja obszarów wiejskich elementem wzmacniania konkurencyjności polskiego rolnictwa
- Tomasz Marzec - Społeczności energetyczne na obszarach wiejskich
- Arkadiusz Mikołajczyk - Biogazownia i mikrobiogazownia - Jak mogą się wpisać w transformacje energetyczna obszarów wiejskich?
- Dr inż. Jacek Skudlarski - Rolnictwo 4.0 - Czy jest do wykorzystania przez rolników małych i średnich?
- Dr inż. Mirosław Korzeniowski - Zrównoważona, integrowana produkcja - Jak wpisać się w cele trendów światowych?
Agenda wydarzenia:
DEBATA: ZRÓNOWAŻONY WYMIAR PRODUKCJI - JAK WYKORZYSTAĆ NARZĘDZIA TRANSFORACJI OBSZARÓW WIEJSKICH
Centrum Olimpijskie (Moonsfera) - Wybrzeże Gdyńskie 4, Warszawa | forma hybrydowa | udział bezpłatny
Rozpoczynamy wyjątkowym pokazem kulinarnym "SMACZNE i ZDROWE" połączonym z dyskusją nt. żywności funkcjonalnej. Pokaz poprowadzi Jarosław Uściński, Prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni
„Społeczności energetyczne na obszarach wiejskich”:
Tomasz Marzec, UAM
„Biogazownia i mikrobiogazownia - Jak mogą się wpisać w transformacje energetyczna obszarów wiejskich”:
Arkadiusz Mikołajczyk
„Rolnictwo 4.0 - Czy jest do wykorzystania przez rolników małych i średnich?”:
Dr inż. Jacek Skudlarski, SGGW
„Zrównoważona, integrowana produkcja - Jak wpisać się w cele trendów światowych?”:
Dr inż. Mirosław Korzeniowski
„Transformacja obszarów wiejskich elementem wzmacniania konkurencyjności polskiego rolnictwa”:
Dr Grzegorz Maśloch, SGH
„Gospodarka obiegu zamkniętego okiem rolnika (biogazownia rolnicza)”:
Piotr Śmiechowski, Gospodarstwo Rolne BIOGAZ TZ Śmiechowscy