Jak wiemy dyskusje dot. kierunków zmian w polskim rolnictwie w związku ze zmianami klimatycznymi, zmiennym otoczeniem międzynarodowym czy oczekiwaniami polskich rolników są niezwykle potrzebne i powinny budować świadomość wśród coraz szerszego grona odbiorców.
Energiadlawsi.pl na bieżąco uczestniczy w tego typu dyskusjach, prezentując także określone wnioski dla zrównoważonego rozwoju obszarów wiejskich i polskiego rolnictwa. Już w najbliższy czwartek (19 maja) do tych dyskusji dołączają eksperci Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego, organizując seminarium, podczas którego reprezentowane będą kluczowe kwestie, a wśród zagadnień m.in.:
- Nowe wskaźniki konkurencyjności w obliczu zmian klimatu (ślad węglowy) i Zielonego Ładu
- Paszportyzacja polskiej żywności
- Nowości techniczne i technologiczne
- Nowy zharmonizowany system znakowania wartością odżywczą żywności
Sympozjum otworzy Pan prof. dr hab. inż. Artur Hugo Świergiel dyrektor Instytutu, wśród panelistów m.in:
- Łukasz Przybysz, Magdalena Wróbel-Jędrzejewska, Zakład Technologii i Techniki Chłodnictwa IBPRS-PIB w Łodzi
- Dariusz Lisiak, Zakład Technologii Mięsa i Tłuszczu IBPRS-PIB w Poznaniu
- Beata Przygoda, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego Państwowy Zakład Higieny – Państwowy Instytut Badawczy w Warszawie
Życzymy owocnych dyskusji