Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego - Państwowy Instytut Badawczy o nadchodzących wyzwaniach dla branży mięsnej w Polsce

Jak wiemy dyskusje dot. kierunków zmian w polskim rolnictwie w związku ze zmianami klimatycznymi, zmiennym otoczeniem międzynarodowym czy oczekiwaniami polskich rolników są niezwykle potrzebne i powinny budować świadomość wśród coraz szerszego grona odbiorców.

Energiadlawsi.pl na bieżąco uczestniczy w tego typu dyskusjach, prezentując także określone wnioski dla zrównoważonego rozwoju obszarów wiejskich i polskiego rolnictwa. Już w najbliższy czwartek (19 maja) do tych dyskusji dołączają eksperci Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego, organizując seminarium, podczas którego reprezentowane będą kluczowe kwestie, a wśród zagadnień m.in.:

  • Nowe wskaźniki konkurencyjności w obliczu zmian klimatu (ślad węglowy) i Zielonego Ładu
  • Paszportyzacja polskiej żywności
  • Nowości techniczne i technologiczne
  • Nowy zharmonizowany system znakowania wartością odżywczą żywności

Sympozjum otworzy Pan prof. dr hab. inż. Artur Hugo Świergiel dyrektor Instytutu, wśród panelistów m.in:

  • Łukasz Przybysz, Magdalena Wróbel-Jędrzejewska, Zakład Technologii i Techniki Chłodnictwa IBPRS-PIB w Łodzi
  • Dariusz Lisiak, Zakład Technologii Mięsa i Tłuszczu IBPRS-PIB w Poznaniu
  • Beata Przygoda, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego Państwowy Zakład Higieny – Państwowy Instytut Badawczy w Warszawie

 

Życzymy owocnych dyskusji